In het woud van mountainbike modellen is het lastig keuzes maken. Welk frame materiaal heb je nodig? Wat is nu eigenlijk een 29’er? En hoe zit dat met al die vering? Lees hieronder waar je zoal op moet letten bij aanschaf van je nieuwe mountainbike, zodat jij voor jouw doeleinden de juiste keuze kunt maken.
Voorvering en achtervering
Mountainbikes hebben tegenwoordig niet alleen maar brede banden met noppen. Het onderscheid met fietsen die niet gemaakt zijn voor smalle bospaden en technische en rotsachtige afdalingen is anno nu enorm. De geometrie, de hoek van het stuur en de assen, de dikte van het frame en noem maar op, alles is erop gericht om wendbaar over de meest moeilijke terreinen te rijden. Daarnaast krijg je nog te maken met vering. Alle mountainbikes hebben vering. Soms alleen voorvering, dan noemen we het een hardtail. Maar ook mountainbikes met voor- en achtervering vinden hun weg steeds vaker op de Nederlandse bospaden en singletracks. Deze zogenaamde full-suspension mountainbikes, zijn gemaakt om meer en beter contact met de grond te houden op de moeilijkste parcoursen. Vooral in de bergen, waar snelle afdalingen met ruwe ondergrond de dienst uitmaken is zo’n “fully” extreem gewild.
Grote of minder grote wielen
Voorheen was 26” de meest gangbare maat voor een mountainbike wiel. Dat is kleiner dan een reguliere fiets, die meestal een 28” wiel heeft. De gedacht was dat als het wiel wat kleiner is, je meer controle zou hebben. Wat overigens ook zo is. Daarna kwamen de 27.5” mountainbikes. De geometrie veranderde en vooral ook de hoek van de voorvork en het wiel. De gehele geometrie werd aangepast aan offroad crossen. Nu rijdt bijna iedereen op een 29” mountainbike, ook wel de 29’er (spreek uit twentyniner). Grote wielen met specifieke mountainbike frames voor zowel snelheid als controle.
Welke mountainbike?
Er zijn vele merken mountainbikes op de markt. Trek mountainbikes zijn er in alle modellen en uitvoeringen. Maar ook bijvoorbeeld de mountainbikes van Giant zijn heel populair onder het grote publiek. Welk merk je ook ambieert, de maat van het frame is altijd belangrijk. Hoe zwaar het parcours ook is, het fietsen zelf mag geen pijn opleveren. Op een goede maat fiets trap je makkelijk en heb je optimale controle. Alle merken hebben richtlijnen voor de maat fiets en lichaamslengte die erbij hoort. Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met de lengte van bijvoorbeeld de trapas, de stuurpen of de hoogte van het zadel. Iedere fietsenmaker en -dealer biedt een fietsmeting. De gespecialiseerde vaklui uit de winkel helpen je de juiste mountainbike te kiezen en vervolgens goed af te stellen.