Fietsnieuws

De omafiets: een ouderwetse fiets in een nieuw jasje

Spirit fietsen

In Nederland wordt heel veel gefietst, we zijn het land met de meeste fietsen per persoon in de wereld. Ja, er zijn in Nederland zelfs meer fietsen dan mensen. Om die reden is er waarschijnlijk ook een grote variëteit aan fietsen op onze straten en fietspaden te zien: gewone fietsen, transportfietsen, racefietsen enz.. Ook de omafiets (soms ook opoefiets genoemd) is een bekende in het Nederlandse straatbeeld. De naam klinkt ouderwets, maar de fiets zelf is trendy.

Waar komt de naam omafiets vandaan?

De naam “omafiets” is ergens in de zeventiger jaren ontstaan, om te verwijzen naar dit oude model fiets. De fiets zelf is ergens in de 19e eeuw ontworpen. Tot 1950 was dit de standaard damesfiets. Daarna werd hij minder populair, omdat de vrouwen in die tijd de voorkeur gaven aan een moderne fiets. Echter, in de jaren 70 werd de fiets opnieuw populair en de populariteit is daarna nooit meer afgenomen. De fiets is te herkennen aan het frame: dit heeft een rechte onderbuis met daarboven een gebogen bovenbuis. Een ander kenmerk is het rechte stuur dat er voor zorgt dat je een rechte fietshouding hebt. Hierdoor heb je een goed zicht op het verkeer. Alle omafietsen, behalve de modellen voor kinderen, hebben 28 inch wielen. Verder kan er over deze fiets gezegd worden dat deze zeer stabiel is.

Hippe omafiets

Zoals in de inleiding al aangegeven, mag de naam ouderwets zijn, de omafietsen van tegenwoordig zijn dat zeer zeker niet. Ze zijn verkrijgbaar in leuke kleuren, zoals roze, jeansblauw, groen etc. Als je op zoek bent naar een omafiets, zou je eens kunnen kijken naar fietsen van het merk Spirit. Dit merk heeft namelijk een groot assortiment dames-, heren– en kinderfietsen en uiteraard ook omafietsen.

Modellen omafietsen van Spirit

De Spirit Omafiets Deluxe: dit is een trendy model, erg geliefd bij schoolgaande jongedames. De fiets is degelijk en toch comfortabel en daarom uitermate geschikt voor de dagelijkse ritten naar en van school. Deze fiets heeft draadloze (op batterijen) ledverlichting voor en achter, waarmee je in het donker goed verlicht op pad gaat.

Voor meisjes van 9 tot 12 jaar is er een kinderfiets in de omafietsuitvoering, deze heeft 26 inch wielen. Ook deze is verkrijgbaar is veel mooie kleuren, zoals turquoise, mint, koraal en zelfs met een luipaardprint, om maar enkele kleuren te noemen. Behalve de grootte van de wielen is het verschil met het damesmodel dat deze kinderfiets, net als een transportfiets, een bagagedrager boven het voorwiel heeft, waar een mand of krat op gemonteerd kan worden. Handig wanneer het kind spullen mee te nemen heeft of met mama meegaat met boodschappen doen.

Overigens is er voor mama ook een omafiets met een bagagedrager voor: de Spirit Omafiets Deluxe. Deze heeft de uitstraling van de trendy omafiets en het gemak van een transportfiets. Behalve voor de boodschappen, is de omafiets met bagagedrager voor ook handig voor langere tochten in het weekend, omdat je drank en versnaperingen gemakkelijk meeneemt in een krat of mand of de voorste bagagedrager.

Kortom: voor wie zich aangetrokken voelt tot de nostalgische omafiets is er keuze genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *