Fiets tips en trucs

Hoe bereid je een fietsvakantie voor?

fietsvakantie-cycling holiday

Er is niets zo leuk als een fietsvakantie: de wind in je haar, verstand op nul en gaan. En of je nu honderden kilometers op de racefiets door Frankrijk glijdt, bossen en bergen verkent met je mountainbike of lekker de omgeving wilt ontdekken met een e-bike, een fietsvakantie moet je goed voorbereiden. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet, zodat je optimaal van je vakantie geniet. 

Een bestemming kiezen

Een goede voorbereiding van jouw fietsvakantie begint met het uitzoeken van een bestemming. Dat is geen gemakkelijke taak, aangezien er veel mooie plekken binnen Europa zijn om te verkennen met de fiets. Het belangrijkste is dat de bestemming past bij het doel en soort fietsvakantie. Heb je de intentie om lange tochten te maken met je racefiets, dan kun je het beste naar Frankrijk of Italië gaan. Leuke routes om te rijden zijn bijvoorbeeld de populaire Mont Ventoux of kies eens een etappe uit de laatste Tour de France uit. Zo daag jij jezelf uit en zie je de mooiste plekjes; bovendien rijdt jij in gebieden waar grote namen zoals Vingegaard en Pogacar gezegevierd hebben.

 

Ben je meer een stadsmens en vindt je het leuk om de omgeving goed te bekijken, dan is een rustige fietsvakantie meer iets voor jou. Je kunt van stad naar stad rijden of een mooie bestemming uitzoeken in Zuid-Europa om daar te genieten van mooie fietstochten. Niet alleen het eerder genoemde Italië leent zich goed voor dergelijke fietsvakanties, ook in Portugal en Spanje kun je de leukste fietstochten maken. Liever een iets koelere bestemming tijdens je zomervakantie? Ga naar Duitsland of Oostenrijk en verken de steden op de fiets. Ben je het fietsen even beu, dan kun je zo op een terrasje neerstrijken. Heerlijk!

Vergeet de verzekering niet

Wanneer je op fietsvakantie gaat, dan doe je er goed aan om jouw dure fiets te beschermen tegen schade. Een fiets verzekering komt dan goed van pas. Een verzekering voorkomt hoge kosten bij onverwachte schade, zoals na een val. Dat is zeker prettig voor de sportievelingen die een hoog risico hebben op valpartijen, waarbij hun racefietsen of mountainbikes ernstig beschadigd kunnen raken. Denk echter niet dat een e-bike verzekeren niet nodig is; dure onderdelen zoals de motor en de accu dienen goed beschermd te worden tegen schade, aangezien het erg veel geld kan kosten om deze te repareren of vervangen. Dat geld steek je liever in je vakantie. 

Naast het verzekeren van je fiets, is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Mocht je dan vallen en medische hulp nodig hebben, worden de kosten gedekt door de verzekering in Nederland.

Praktische zaken regelen

Een fietsvakantie vergt nog veel meer voorbereidingen dan het kiezen van een bestemming en het regelen van een verzekering. Investeer bijvoorbeeld in beschermers, zoals een helm en beschermers voor de knieën, ellebogen en schouders.

Vergeet ook niet om je vervoer naar de vakantiebestemming te regelen. Ga je met je eigen auto? Zorg er dan voor dat je de juiste fietsendragers aanschaft en probeer ze ruim van tevoren uit. Mochten de fietsen dan niet op de dragers passen, heb je voldoende tijd om ze te ruilen. Ook kabelbinders mogen niet ontbreken, zo weet je zeker dat jouw fiets goed vastzit. 

Zorg er verder voor dat je alle benodigdheden voor jouw fietsvakantie bij je hebt. Denk hierbij aan: goede schoenen, bidons, zonnebrand, zonnebrillen en kaarten of boeken met een beschrijving van de fietsroutes. Check voordat je vertrekt nog even of je alles hebt en geniet ten volste van een goed voorbereide fietsvakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *