Fietsnieuws

Fietsvereniging

Fietsvereniging

Een fietsvereniging

Een fietsvereniging. Je hebt er vast wel eens van gehoord, of misschien ken je wel iemand die er lid van is. Maar wat houd het nu precies in? En wat voor soort fietsen zijn het meest gebruikelijk bij deze verenigingen? In dit artikel over fietsverenigingen kom je er meer over te weten.

Wat is een fietsvereniging en welke soorten verschillen zijn er?

Fietsverenigingen zijn vooral de laatste jaren erg populair. En er worden er steeds meer opgericht. Er zijn veel verschillende soorten fietsverenigingen, maar allemaal hebben ze hetzelfde gemeenschappelijke doel: Met ze alle gezond en actief bezig zijn op de fiets! Ook al is het een omafiets…;-)

Er is genoeg keus binnen het begrip “fietsvereniging”. Zo zijn er voor de sportieve en fanatieke sport-fietsers verenigingen die zich richten op het weg/veld wielrennen. Veld wielrennen is een sport waarbij de renners zo snel mogelijk een bepaalde weg moeten afleggen. Hierbij komen ze verschillende obstakels tegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zand en/of bossen.

Weg wielrennen is een eenvoudigere manier van veldwielrennen. Het idee blijft hetzelfde: Zo snel mogelijk van punt A naar punt B, alleen leg je bij deze variant de gehele afstand af op een verhard wegdek.

Bij deze twee soorten fietsverenigingen gaat het om avontuur en een lekker tempo. Deze verenigingen richten zich dan ook vooral op de jongeren onder de fietsers. Maar uiteraard kunnen ook ouderen die nog fit genoeg zijn zich hierbij aansluiten.

Dan heb je ook nog de fietsverenigingen voor de E-Bikers / normale fietsers onder ons. Het gaat hierbij om normale herenfietsen en damesfietsen. Bij deze verenigingen gaat het er een stukje anders aan toe. Deze verenigingen rijden voor de ontspanning en uitzicht. Vaak gaan deze clubs dan ook op zondagmorgen rijden. De afstanden die hierbij gereden worden, verschillen. Vaak licht de gemiddelde afstand van een fietsvereniging als deze ergens tussen de 55 en 65 kilometer. De tripjes die je maakt zijn dus niet alleen mooi, maar ook nog eens goed voor je conditie. Daarnaast brengt het mensen bij elkaar. Denk aan personen die dierbare zijn verloren, en die nu gezellig aanhaken bij een fietsvereniging. Hierdoor leren ze weer nieuwe mensen kennen en kunnen ze wellicht nieuwe vrienden maken.

Verschillende soorten fietsen en hun prijzen.

Zoals eerder al aangegeven zijn er verschillende soorten fietsclubs. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten fietsen. Waar je hierbij rekening mee moet houden, zijn de prijzen die hieraan verbonden zijn.

Voor een gemiddelde wielrenfiets, bestand voor het veldrijden, betaal je al gauw een bedrag van €4500. Uiteraard heb je ze voor nog duurder. En dan hebben we het nog niet gehad over het onderhoud. Maar de fietsen zijn er ook goedkoper. Denk aan marktplaats, daar kan je een veldrijfiets kopen voor bijvoorbeeld €500. Wel zal daarbij de kwaliteit aanzienlijk slechter zijn. Zo kan de fiets een stuk zwaarder zijn, waardoor je een lagere snelheid behaald. Ook kan de vering een stuk minder zijn, wat resulteert in blessures. Denk dus goed na voordat je aan veldrijden gaat doen.

Een wielrenfiets voor het wegwielrennen (simpelweg een normale racefiets) is ook niet bepaald goedkoop. De prijzen voor een nieuwe fiets variëren al gauw tussen de €900 en €6000.

En ten slotte heb je dan nog de E-bike. Deze hoeft tegenwoordig niet zo heel duur te zijn. Voor een degelijke e-bike, oftewel een elektrische fiets, betaal je gemiddeld zo’n €1200 euro. Dit klinkt duur, maar je doet hier uiteraard meer mee dan alleen de tripjes met je fietsvereniging. Hierdoor haal je er genoeg uit. Het belangrijkste is dus: Denk goed na voordat je lid word van een fietsvereniging. Wat past bij je, en wat is je budget.

E-bike

Bedankt voor het lezen van dit fietsblog artikel over fietsverenigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *