Fietsnieuws

Een fietsdrager voor e-bikes

E bike

De fiets is niet alleen een vervoersmiddel, maar wordt ook gebruikt voor een sportieve recreatie. Gebieden ontdekken in Nederland of België met de fiets. De fiets biedt alle mogelijkheden die goed zijn voor de mens. Het zorgt voor beweging en je kunt perfect nieuwe omgevingen verkennen.

Verschillende fietsendragers voor de auto

Thuis mooie routes uitstippelen en vervolgens met de auto naar de geplande regio. Zorg er voor dat de fietsen veilig meegenomen worden. Er zijn verschillende manieren om fietsen mee te nemen zoals de trekhaakdrager, dak- of achterklepdrager. Veelal gaat de voorkeur uit naar een fietsendrager op de trekhaak. Voor elke fietsendrager gelden veiligheidseisen waarbij het maximale gewicht het belangrijkste is. Dit kan een rol spelen als er elektrische fietsen gedragen moeten worden.

Kogeldruk bepaalt maximaal gewicht

Een elektrische fiets inclusief accu weegt al gauw zo’n 25 kilo. Neem je twee fietsen mee dan dient de kogeldruk van de trekhaak dit wel toe te laten. Er zijn speciale fietsendragers voor e-bikes, maar vooral het type auto bepaalt de maximale kogeldruk. Kleine auto’s kunnen maximaal zo’n 45 kilogram dragen en bij grotere auto’s kan dat oplopen tot 75 kilogram. Het betreft een totaal gewicht van fietsen en fietsendrager. Een overgewicht zorgt voor een belasting van de autovering wat gevolgen heeft voor de rijeigenschap en stuurbekrachtiging. Heeft de fiets een afneembare accu? Door de accu’s te verwijderen wordt het gewicht met minimaal 5 kilogram verlaagd.

Eisen fietsendragers

Naast het gewicht zijn er andere eisen die gesteld worden om de verkeersveiligheid te behouden. Fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter uitsteken en fietsendragers moeten voorzien zijn van verlichting en een nummerplaat. Voor het gemak zijn er speciale oprijgoten waardoor tillen niet meer nodig is. Vooral voor ouderen kan het tillen van zware fietsen een probleem zijn.

Alternatieven voor de trekhaak fietsendrager zijn er uitsluitend voor lichte fietsen. Licht gewicht racefietsen kunnen op het dak vervoerd worden met speciale dakdragers. Ook hier geldt een specifiek maximaal toelaatbaar gewicht voor een auto. Fietsen op de auto beïnvloedt de rijkwaliteit vanwege de luchtweerstand. Dit geldt ook voor het verbruik. Het verbruik zal met zo’n dertig procent toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *