Fiets tips en trucs

3 Belangrijke punten voor je eerste e-scooter

Er zijn steeds meer mensen die een e-scooter kopen. Het biedt immers zoveel voordelen, dat het een aanschaf is waar je weinig weerstand tegen kan bieden. Ze zijn hun aanschafprijs dan ook meer dan waard. Dit vanwege hun goede prestaties, soepele rijervaring, betrouwbaarheid en aantrekkelijke energie besparing na de aankoop.

In dit artikel vertellen we jou wel 3 belangrijke punten waar jij zeker rekening mee wilt houden bij de aanschaf van je elektrische scooter. Op deze manier kun jij je zoekopdracht aangenaam tot de meest relevante opties verfijnen. De onderstaande factoren zijn essentieel wanneer jij voor het eerst een e-scooter koopt.

De actieradius

Het rijbereik of de actieradius is een essentiële factor waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van een geschikte elektrische scooter. Dit bepaalt of de e-scooter voor jouw persoonlijke behoeften geschikt is.

Koop je deze scooter voor jouw woon-werkverkeer? Of wil je de e-scooter vooral voor lange ritten in de natuur buiten de stad gebruiken? Dit zijn slechts twee vragen waarop jij een antwoord wilt hebben voordat je een elektrische scooter aanschaft.

Zodra je de antwoorden op deze vragen hebt gevonden. Dan is het de volgende stap om erachter te komen hoe ver je e-scooter opties met een volledige lading kan rijden. Vergeet niet dat je enkel kunt blijven rijden zolang de batterij ervan nog power heeft.

Dat gezegd hebbende, is de gemiddelde actieradius van een e-scooter ongeveer 50 kilometer op een enkele lading. Dit terwijl de Vespa Elettrica er ongeveer 76 kilometer mee aflegt. En de Kumpan 54i:nspire of 54i:conic met 3 accu’s zelfs een gemiddelde actieradius tot 186 kilometer heeft!

Maar houd met dit alles wel rekening met variabelen zoals het terreintype, het heersende weer, het gewicht van de berijder(s), enzovoort. Dit bepaaldt mede de actieradius van jouw elektrische scooter.

Het vermogen en de snelheid

De volgende factor waar jij op wilt letten, is het vermogen en de snelheid van de e-scooter. De snelheid van een elektrische scooter is per slot van rekening sterk van het motorvermogen en het gewicht van het voertuig afhankelijk. Met meer vermogen kun jij sneller accelereren en ook hogere snelheden aanhouden. Mits deze e-scooter bijvoorbeeld niet tot 25 kilometer per uur beperkt is.

Check dus altijd het vermogen en de snelheid voordat je een e-scooter koopt. En onthoud daarbij goed dat het voor de veiligheid niet meer uitmaakt of de scooter wel of niet tot 25 kilometer per uur beperkt is. Je moet bijvoorbeeld voor je verspa een scooter helm dragen vanaf 1 januari van dit jaar, ongeacht de snelheid van de e-scooter. Dit is nu verplicht. 

De levensduur van de batterij

De batterij van je e-scooter is letterlijk haar levenskracht. Het is dus daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw elektrische scooter een batterij capaciteit heeft die aan de eisen voldoet die jij eraan stelt. 

Je hebt daarvoor ook een piekvermogen van jouw batterij nodig. Dat is het maximale vermogen dat de motor je scooter kan leveren zonder de batterij ervan te beschadigen. Deze batterij karakteristiek is voornamelijk van het type batterij afhankelijk.

Er zijn doorgaans drie verschillende soorten accu’s voor e-scooters verkrijgbaar: nikkel-cadmium, op basis van lood en die van lithium. Van die drie opties zijn de lithium-ion batterijen het meest voorkomend. Houd er bovendien rekening mee dat hoe hoger de capaciteit van jouw batterij is, hoe hoger het aankoopbedrag van jouw type e-scooter is. Veel elektrische scooters kunnen slechts één batterij herbergen. Maar sommige varianten, zoals die van Kumpan, maximaal drie.

Ondanks dat de e-scooters steeds innovatiever en betaalbaarder worden, blijft het kopen van een elektrische scooter toch altijd een kostbare investering. Juist daarom is het zeer verstandig om jouw eerste e-scooter aankoop goed te laten verlopen. Zorg er met andere woorden voor, dankzij de bovenstaande aandachtspunten, dat je een elektrische scooter aanschaft die perfect aan de eisen die jij eraan stelt voldoet.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *